ŽENA IZ SRBIJE OTIŠLA NA PORODIČNI SKUP, PA UMALO DOŽIVELA ŠLOG: Saznala STRAŠNU ISTINU, ništa nije bilo njeno
Selo, Foto: Zorana Jevtić

NEPRIJATNO IZNENAĐENJE

ŽENA IZ SRBIJE OTIŠLA NA PORODIČNI SKUP, PA UMALO DOŽIVELA ŠLOG: Saznala STRAŠNU ISTINU, ništa nije bilo njeno

Da li majka ima prava na nasledstvo?

Objavljeno:

Ljubav brata i sestre, nažalost, nalazi se na ispitu uvek kada se radi o porodičnom nasleđu, u šta se lično uverila žena iz Srbije kojoj rođeni brat nije prepustio deo nasledstva već je dok je bila živa njihova majka, navodno uz nagovor prebacio imanje na sebe.

Ispovest Srpkinje koja je usled podele nasledstva ušla u konflikt sa bratom objavljena je na forumu Redit, gde ju je postavila njena ćerka. Tom prilikom ona je ispričala celu porodičnu istoriju koja je dovela do podele imanja, a zatim je zamolila sve za mišljenje i savet oko razrešenja situacije u kojoj se našla porodica.

"Zdravo svima, imam nepodnošljivu situaciju u porodici zbog nasledstva i nadam se da se neko od vas razume i može da da savet.

Nasledstvo prvo podelili majka i troje dece

Naime, baba i deda su imali ogromno imanje i kuću i kad je deda umro njegov deo su nasledili baba i troje dece (uključujući moju majku). Pošto su njih troje raštrkani po svetu a baba je i dalje živela na imanju, oni su se odrekli svog dečijeg dela u njenu korist kako ne bi morala da traži punomoć od njih kad se radi nešto pravno oko imanja i slično (prodavali su neki deo u jednom trenutku) i ovo se dešavalo sve u Hrvatskoj.

Prođe par godina godina, baba prešla u Srbiju u međuvremenu i moja majka sazna kako je baba celo imanje ugovorom o poklonu prepisala mom ujaku (po njegovom nagovoru), koji je zatim to prepisao svom sinu jer je od svih naslednika taj sin jedini koji živi u tom mestu, pa je opet kao lakše zbog papira. Moja majka se bunila zbog toga kad je saznala ali je baba bila u fazonu 'nije važno šta piše na papiru, mi smo porodica, to je sve zajedničko'.

Baba umrla - ujak uzeo celo imanje

Prođe još par godina, baba umrla, nikakva ostavinska rasprava se nije desila niti je iko spominjao situaciju 5-6 godina do prošle godine kad smo bili tamo na odmoru i ujak priča kako žele da prodaju deo i majka kaže kako ne može to bez nje jer 33 posto pripadaju njoj i njenoj deci na šta ujak kaže kako apsolutno ništa tu nije njeno, već je sve od njegovog sina i imaju papir koji to potvrđuje.

Užasna situacija, pola porodice prekinulo kontakt. Sad mene zanima može li se tu nešto učiniti? Kad je baba prepisala imanje bili su tu sudija i psiholog tako da ne možemo reći da nije bila svesna i da su je prevarili. Takođe, majka tvrdi da se konsultovala sa nekim advokatom koji je rekao da ne može ništa jer se ona odrekla onomad svog dečijeg dela kad je deda umro, ali ona je veoma mirna osoba koja izbegava konflikt po svaku cenu 'radi mira u kući' i ne znam zasigurno da li je zapravo pričala sa nekim.

Da li majka ima prava na nasledstvo?

Meni je nekako logično da ima pravo na dečiji deo, jer se odrekla tog dela na koji je imala pravo posle babine smrti. Zar nema pravo i na dečiji deo posle babine smrti, jer su u pitanju dve osobe, samim tim i dve ostavinske rasprave i dva dečija dela?

Moja majka je jako tužna i povređena zbog cele situacije i baš želim da joj pomognem i nadam se da je to moguće. Svaki savet je od pomoći", napisala je ona.

Bonus video:

02:06

MALO JE POZNATO DA JE OVO VOJVOĐANSKO SELO BILO SRPSKA PRESTONICA, a danas je poznato po neobičnom muzeju i ZELENOM ZMAJU

(Espreso/Blic/Stevica Rajčetić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.